Taiteilijatiimi


Kirsi Manninen

TeatteriWelhon

Teatterinjohtaja – Tuija Töyräs

Olen Tuija Helena Töyräs (s. 6. syyskuuta 1962) suomalainen näyttelijäohjaaja ja näytelmäkirjailija. Koulutukseltani olen teatteritaiteen maisteri. Aloitin teatteriurani näyttelijänä 1985-91 Kuopion kaupunginteatterissa näyttelijäkiinnityksellä. Olen tehnyt vuosien varrella myös TV- ja elokuvarooleja. Omien tarinoiden kirjoittaminen ja ohjaaminen alkoi kiinnostaa minua jo varhain. Vuodesta 1995 olen toiminut vapaana taiteilijana. Olen kirjoittanut, dramatisoinut ja ohjannut näytelmiä sekä aikuisille että lapsille. Vuonna 2020 ohjasin Astrid Lindgrenin teoksesta Katto-Kassinen dramatisoidun koko perheen komedian Lahden kaupunginteatterille.

Vuosien varrella olen ohjannut, kirjoittanut ja dramatisoinut näytelmiä muun muassa Helsingin Kaupunginteatteriin, Imatran Teatteriin, Pyynikin kesäteatteriin, Ahaa-teatteriin ( Tatun ja Patun Outo loma, 2009), Tampereen Teatteriin (Mimmi-lehmä ja Varis, 1999). Koko perheen teatterin lisäksi musiikkiteatteri on lähellä sydäntäni, 2013 dramatisoin ja ohjasin Minna Canthin Kauppa-Lopo -novellista kansanmusiikkinäytelmän Jyväskylän kaupunginteatterille.

Vuonna 2004 sai Helsingin Kaupunginteatterissa kantaesityksensä kirjoittamani ja ohjaamani kirjailija Pentti Saarikosken lapsuudesta ja nuoruudesta kertova näytelmä Omaksi kuvakseen (julkaistu vuonna 2004).

https://www.imdb Töyräs Tuija,

https://naytelmat.fi/a/tuija-toyras


TeatteriWelhon skenografi – Kirsi Manninen

Olen skenografian ammattilainen, jolla on neljän vuosikymmen kokemus pukusuunnittelijan luovasta työstä erilaisissa esittävän taiteen yhteisöissä. 

Korkeakoulututkinnon olen suorittanut Taideteollisessa Korkeakoulussa, valmistuen taiteen maisteriksi (TaM) vaatesuunnittelun pääaineesta. Skenografian jatko-opinnot suoritin vuonna 1986 stipendiaattina Teatteritaiteiden Akatemiassa (DAMU) Prahassa. Nykyisin olen tohtoriopiskelijana Aalto-yliopistossa, Elokuva- ja lavastustaiteen laitoksella.

Freelancer skenografina olen työskennellyt useissa Suomen teattereissa ja ollut mukana erilaisissa elokuvatuotannoissa sekä suunnitellut pukuja lukuisiin sarjoihin ja elokuviin  TV1:ssä. Erityismaininnan ansaitsee epookkielokuva Liian Paksu Perhoseksi, joka palkittiin Special Prix Europa -palkinnolla Berliinin elokuvajuhlilla. Työurani aikana olen suunnitellut pukuja yli sataan produktioon.

Vuosina 1982-2015 työskentelin Tanssiteatteri Hurjaruuthin ensemblessa kehittämässä kansainvälisesti menestyvää teatteria, vastaten esitysten kokonaisvaltaisesta visuaalisesta ilmeestä. Loimme katsojille ainutlaatuisia ja Suomessa uraa uurtavia teatterielämyksiä, joissa kokeiltiin ja yhdistettiin erilaisia ilmaisumuotoja mm: tanssia, sirkusta, nukketeatteria, varjoteatteria, naamioteatteria ja multimediaa ja projisointia. Jokavuotisesta Hurjaruuthin Talvisirkuksesta muodostui ilmiö ja osa pääkaupunkiseudun perheiden joulutraditiota. Helsingin sanomien kriitikko Jussi Tossavainen kirjoitti Tarvisirkus Unen arvostelussaan: ”Kirsi Mannisen pukusuunnittelu ja lavastus eivät petä ikinä.” 8.11.2014, HS.

Olen toiminut luottamustehtavissä, joissa olen ollut edistämässä pukusuunnittelijoiden ja lavastajien ammatin tunnettavuutta ja arvostusta, sekä ollut mukana kansainvälistä verkostoitumista edistävissä organisaatioissa eurooppalaisella tasolla. Nykyisiä luottamustoimia ovat: Lavastus- ja pukusuunnittelijat (LP)  ja Suomen Oistatin (skenografien, valo-, ääni- ja videosuunnittelijoiden kansainvälinen järjestö) hallituksen jäsen ja eurooppalaisten pukusuunnittelijoiden ja lavastajien yhteistyöjärjestön Artscenicon johtokunnan jäsen. 

Vuonna 2020 minut palkittiin Helsingin kaupungin Vuoden taiteilija -palkinnolla ansioistani teatteritaiteen edelläkävijänä pukusuunnittelijana.

https://orcid.org/0000-0002-7486-4923

Webpage: http://kerstin-lemon.wix.com/kirsidesign

Email: kirsi.design@gmail.com

%d bloggaajaa tykkää tästä: